onsdag 28 oktober 2009

Nålar

Då jag påbörjade min Avonexbehandling förra hösten och hade tagit min spruta för första gången dök ett litet problem upp som jag inte hade tänkt på: var gör jag av sprutan?

Visst, jag vet var man gör av sprutor. Man stoppar dem i en därför avsedd behållare av plast. Tyvärr hade jag ingen sådan till hands. Så vad gör man? Även om nålen är skyddad av en hylsa är det inget man lägger i soporna. Det fick bli en ursköljd mjölkkartong placerad i skåpet under diskbänken.

Denna provisoriska behållare för farligt avfall har nu fyllt sitt syfte i drygt ett år. Om jag räknar rätt bör den innehålla 55 använda Avonexsprutor med tillhörande nål. Den börjar bli rätt full, så jag kanske ska skaffa en sån där plastburk.

9 kommentarer:

  1. Finns det ingen kanylknipsare till Avonexen?

    SvaraRadera
  2. Det kanske det finns? Ingen som följer med i alla fall.

    SvaraRadera
  3. Usch vilken bild.. :P
    När jag fick mina sprutor (Rebif 44, ej avonex dock) så fick jag med en slags grej som man knipsar av nålen med efter att man tagit sprutan. I behållaren får det rum MASSOR med nålar. Själva sprutan som då är typ utan nål, lägger jag i vilken plastburk som hellst som jag sen kastar i vanliga soporna när det blivit några st.. Nål-behållaren har inte blivit så full än så jag behövt grubbla på var man ska lämna dem men antar att apoteket borde ta emot dem eller sjukhuset.. Har du ingen sköterska du kan ringa och fråga?

    SvaraRadera
  4. @helena-rutan: Jo, men det är ju något av ett i-landsproblem. :)

    SvaraRadera
  5. Go'kväll. Om du går till Apoteket så kan du få en gratis nålklippare (min kallas BD Safe-Clip och är). Däremot antar jag att dina nålar är längre så nålklipparen kanske inte fungerar... Du kan ju fråga på Apoteket.

    //Anne

    SvaraRadera
  6. Den där nålknipsaren och behållare kan du få gratis på apoteket. jag fick allt via Betaferons hemsida, men jag pratade med apoteket och dom sa att det var bara att säga till så får man dom.
    wallba

    SvaraRadera
  7. Glömde säga att när man knipsat av nålen i den där behållaren som för övrigt kan ta över 1000 nålar så slänger man resten i vanliga hushållssoporna. Jag döljer dock sprutorna för jag tycker det kan verka obehagligt för folk att kanske få se dom.har en gammal glasslåda som jag lägger dom i och kastar när den är full.
    wallba

    SvaraRadera
  8. Snacka om tusen nålar! ;)

    Även om dina nålar är för långa för knipsaren så är det bara att knipsa 2ggr :)

    SvaraRadera
  9. Många nålar blir det:) Jag fick en knipsare till mina. Använde den inte speciellt ofta;)

    SvaraRadera