måndag 7 september 2009

Sicko

Igår såg vi Michael Moores film Sicko, som visades på TV4 Fakta. Även om Bowling for Columbine (som handlar om vapenkulturen i USA) var bra, kändes Sicko som en viktigare film. Jag kanske ska varna för ett par spoilers nedan, fast å andra sidan är filmen en dokumentär och jag tror inte att någon blir direkt förvånad av vad Moore har att förtälja.

Filmen redogör för USA:s sjukvårdssystem och ställer det i jämförelse mot flera andra länders. USA framstår som det stora undantaget bland västvärldens länder i sin syn på hur sjukvård ska bedrivas. Från Wikipedia:
Some policy specialists have praised the film while others have criticized the film for its positive portrayal of the publicly funded health systems of Canada, the United Kingdom and Cuba, and for its negative portrayal of the health care system in the United States. (Wikipedia)
Well, duh. Det var liksom själva poängen. I mitt tycke var den riktiga höjdpunkten när Moore åker till Kuba (!) tillsammans med ett gäng amerikaner som blev sjuka av att jobba i ruinerna efter 11 september, och där de stackars sjuklingarna äntligen får den vård som de har förvägrats i sitt hemland.

Efter att ha sett filmen börjar jag också förstå varför amerikanska TV-serier ger en sån negativ bild av sjukdomar som MS. Det är inte själva sjukdomen som skrämmer amerikanerna, det är sjukhus- och apoteksräkningarna.

Sjukvård och mediciner är inte helt gratis i Sverige, men vi har ju något som heter högkostnadsskydd. Det har jag varit tacksam för ända sedan jag såg vad mina mediciner skulle kosta annars, och jag är inte mindre tacksam efter att ha sett filmen om det sjuka amerikanska systemet.

4 kommentarer:

  1. Intressant film!
    Visade dom extramaterialet som ligger på DVD:n när han är i Norge?
    Här är det annars...

    http://www.youtube.com/watch?v=uGTzbj3fRSw

    SvaraRadera
  2. Jag har inte sett Sicko men förstått ungefär hur det är med sjukvården i USA.. Jag tror jag nämnt det i bloggen och pratat mycket med mina nära om det.. Om jag hade bott i USA så hade jag aldrig i Hhhvveetee haft råd med mina sprutor bl.a.

    SvaraRadera
  3. Jag har sett filmen och tycker jag är lyckligt lottad som bor i sverige och slipper bekosta mina mediciner själv. Mina sprutor kostar en förmögenhet och hade vi inte högkostnadsskyddet så hade jag aldrig kunnat få min medicin. 15 sprutor kostar nästan 9000 kr, tar dem var annan dag det hade jag aldrig kunnat betala själv. Usa skall vara såååå stora på allting men de som är fattiga har det verkligen inte lätt i det landet, man måste ha pengar i detta stora land. Fy på er politiker i USA säger jag bara.

    SvaraRadera
  4. Ja jag känner igen mig också, avonexen går ju på 27000kr / kvartal, det hade jag aldrig aldrig aldrig haft råd med.. Inte en chans. När jag pratar med vänner som klagar på skatter och sådant i Sverige, de som tycker att mer sjukvård ska privatiseras, då brukar jag säga som det är, jag hade varken klarat av att betala besök på sjukhuset eller mediciner själv. Ofta brukar de tänka om då. Jag förstår att inte alla våra skattepengar går till det, men ändå.
    Har en kompis från ett annat land som bor i Sverige med sin svenska fru, han har en son med en så grav cp-skada att han kräver uppsyn dygnet runt och massor med mediciner och operationer. Min vän tackar sin lyckliga stjärna att han numera räknas som svensk, de hade heller inte klarat det annars...

    Ramblings..

    Hur som, bra film som faktiskt visar på något viktigt. Och som du säger, om någon är upprörd och tycker att den är negativ mot USA så har de nog inte fattat att det var det det hela gick ut på.. ;)

    SvaraRadera