tisdag 30 juni 2009

Tonårsparlör

Imorgon åker jag och hustrun till Spanien på en vecka. Barnen är hemma själva. Dags att ta fram Tonårsparlören, kapitlet Föräldrafritt!
Be din tonåring följa med om du ska bort
Bara för att man är i tonåren kan man inte alltid få vara hemma när resten av familjen går på fest, åker på resor eller till landet. Att lära sig kompromissa är viktigt, det måste man kunna om man ska bli tagen på allvar. Det är förresten inte säkert att ungdomarna tycker att det är så värdelöst och tråkigt som de först ger sken av. Det kan vara ett sätt att markera sin självständighet.
Fast det kan ju också vara så att föräldrarna vill åka iväg själva, utan sina tonåringar. :)
Töm barskåpet själv
Annars finns det risk att din tonåring gör det. Allvarligt talat – det är långt ifrån alla tonåringar som stjäl sprit från sina föräldrar. Men sju procent av alla tjejer och fyra procent av alla killar i nian säger att de får sprit av sina föräldrar »utan lov«, vilket måste betyda att de snor den. Det kan i alla fall vara bra att vara lite uppmärksam och kanske inte lämna en massa alkohol lättillgängligt hemma när man reser bort. Håll lite uppsikt på medicinskåpet också, särskilt om du förvarar starka värk- eller sömntabletter där.
Här stöter vi på ett problem. Det är möjligt att vi kan rita streck på spritflaskorna. Men som hobbysamlare av viner i garderoben blir det svårare att inte lämna lätt åtkomlig alkohol hemma... Vi får nog gå till kapitlet Kan man lita på tonåringar?
Om man ska lita på sitt barn eller inte beror förstås till stor del på vad som har hänt tidigare. Har tonåringen i fråga strulat flera gånger? Då kanske man måste vara mer uppmärksam. Har man å andra sidan ett barn som aldrig har visat tecken på att dricka alkohol eller ta andra droger kan man anta en mindre misstänksam hållning. Alla barn är förstås olika. Du blir den som måste avgöra vad som passar bäst i din familj.
Vi får nog säga att vi har stort förtroende för våra tonåringar, eftersom vi räknar med att de sköter sig medan vi är borta. Det känns rätt lugnt.

2 kommentarer:

  1. Det låter ju toppen... Fast jag skulle nog inte må så bra utomlands... Har suttit vid sjön i skuggan och njutit av att det har blåst... Det är lite för varmt för min smak! Det får gärna vända nu!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hoppas ni får en skön vecka! Och att hemmet står kvar när ni kommer hem ;-)

    SvaraRadera