Kofta:
500 g nöt- eller lammfärs
2 cm färsk ingefära
1 klyfta vitlök
1 chilifrukt (efter smak)
1 tsk garam masala
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Tomatsås:
matolja
3 cm färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 chilifrukt (efter smak)
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
2 msk sötmandlar eller jordnötter
1 burk krossade tomater
1 bit kanelstång
3 hela kryddnejlikor
10 malda kardemummakärnor
1 lagerblad
1 tsk salt
1-2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
Myntasås:
3 dl mild yoghurt
ett par stjälkar färsk mynta
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt
Ris:
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 msk olja
1/2 gul lök
1 tsk gurkmeja
2 hela kryddnejlikor
5 korn svartpeppar
1 tsk salt
5 hela kardemummakärnor
Sallad:
isbergssallat
gurka
tomat
olja
salt
peppar
Hacka myntan fint och blanda ner i yoghurten. Tillsätt citron och salt. Låt stå någon timme före servering.
Förbered ingredienser till köttbullarna och tomatsåsen: skala och riv ingefäran, finhacka vitlöken, kärna ur och finhacka chilin. Stöt hel spiskummin i en mortel, mal mandeln och kardemumman. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en skål.
Värm oljan i en kastrull, vid nog att rymma köttbullarna. Fräs spiskummin, gurkmeja, paprikapulver och mandel några sekunder under omrörning. Lägg i ingefäran, vitlöken och chilin. Tillsätt tomatkross och rör om. Lägg i kanelstång, kryddnejlikor, kardemumma och lagerblad. Puttra på svag värme i 15 minuter. Smaka av med salt. Tillsätt mer vatten efter behov.
Forma färsen till 12-16 köttbullar. Ta ur lagerbladet ur tomatsåsen, häll i vispgrädden och rör om. Om det behövs, tillsätt mer vatten. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter.
Skölj riset, finhacka löken. Koka upp vatten i en vattenkokare. Fräs löken i oljan under omrörning tills den har tagit färg. Tillsätt gurkmeja, kryddnejlikor, svartpeppar och salt och fräs några sekunder under omrörning. Tillsätt riset och blanda om så att riset får gul färg av gurkmejan. Sänk värmen och häll i det kokande vattnet. Lägg på locket och koka tills riset är klart, 10-15 minuter.
Före servering: plocka bort synliga svartpepparkorn och kryddnejlikor från ytan av riset. Fluffa upp riset med en gaffel. Servera koftorna med ris, myntasås och en grönsallad.
Tackar vännen! Kram Anna
SvaraRaderaDet får jag testa! Vi ät nötfärsbiffar, mumsigt!
SvaraRaderaHa en bra kväll!